skip to main content
  • Waters Edge Visitor Centre

    Enhancing the visitor experience at the beautiful Water's Edge Country Park

This new, financially sustainable Visitor Centre overlooks the Humber Estuary and is home to a Business Centre with office space, along with a café, shop and other visitor facilities.

Designed to be one of England's greenest buildings, the centre was constructed using extensive environmentally friendly construction techniques and many energy efficiency solutions were incorporated into the building. Once complete, the centre won Sustainable Remediation Project at the Remediation Innovation Awards, and the Commendation Award at the Alsop Sustainability Awards.

The visitor centre provides a very public example of how to plan, design, build and manage in harmony with the environment. It is an example of best practice for the region and the UK.

Don Stewart, Director, Yorkshire Forward

  • £3.3m

    Project value

  • 2

    2

    Award wins

  • 1.5m

    1.5m

    Recycled drink cans in the roof

The principle of 'reduce, reuse and recycle' was implemented throughout the project. For example, the heating and hot water comes from a biomass boiler and partitioned walls are made from recycled cardboard and laminate. Southwest-facing floor to ceiling glazing also maximises heat and reduces fuel consumption.

Involved in this project

AJA Architects
BWB Consulting
Warrington Martin